Καματέρη Ελένη (Υποψήφιος Διδάκτορας)

Τίτλος διατριβής: Ευφυή και πολυεπίπεδη ταξινόμηση πατεντών
Επιβλέπων: Σαλαμπάσης Μιχάλης
Μέλη Συμβουλευτικής Επιτροπής:
Κωνσταντίνος Διαμαντάρας, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔΙΠΑΕ
Στέφανος Βροχίδης, Ερευνητής Γ' Βαθμίδας, Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, ΕΚΕΤΑ
Περίληψη:

Πολλές χιλιάδες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας καταφθάνουν στα γραφεία ευρεσιτεχνιών σε όλο τον κόσμο καθημερινά και εκατομμύρια ερευνητές αναλαμβάνουν εργασίες που σχετίζονται με την καινοτομία (π.χ. αναζήτηση υφιστάμενων ευρεσιτεχνιών, διερεύνηση τεχνολογικού φάσματος, δυνατότητας κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας και παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας). Μια σημαντική εργασία κατά την υποβολή μιας αίτησης είναι η απόδοση ενός ή περισσότερων κωδικών ταξινόμησης από ένα πολύπλοκο και ιεραρχικό σύστημα ταξινόμησης. Η σωστή ταξινόμηση θα επιτρέψει τη δρομολόγηση της αίτησης σε κατάλληλο εξεταστή που γνωρίζει το συγκεκριμένο τεχνικό πεδίο και (σε περίπτωση που η αίτηση προχωρήσει) την μετέπειτα εύκολη αναζήτηση της περιγραφόμενης εφεύρεσης. Την εργασία αυτή αναλαμβάνουν συνήθως επαγγελματίες, ωστόσο λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων και της πιθανής πολυπλοκότητας μιας εφεύρεσης, αυτοί είναι συνήθως υπερφορτωμένοι. Επομένως, υπάρχει ανάγκη υποστήριξης αυτής της χειροκίνητης εργασίας ή ακόμη και πλήρους αυτοματοποίησής της, ελπίζοντας ότι θα φτάσει σε ακρίβεια που θα πλησιάζει την ακρίβεια των επαγγελματιών.
Γενικά, η ταξινόμηση ευρεσιτεχνιών είναι ένα πρόβλημα ταξινόμησης κειμένου, που επικεντρώνεται σε μακροσκελή τεχνικά έγγραφα με αρκετά χαρακτηριστική γλώσσα και δομή. Το πρόβλημα αυτό συνδυάζει σημαντικά ερευνητικά πεδία, όπως η ανάκτηση πληροφοριών (IR), η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), και η μηχανική μάθηση(ML/DL), στα οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ο βασικός στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η έρευνα και η ανάπτυξη ευφυών μεθόδων για την αυτοματοποιημένη ταξινόμηση ευρεσιτεχνιών σε πολλαπλά επίπεδα ενός ιεραρχικού συστήματος ταξινόμησης. Στοχεύει 1) στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων μεθόδων αναπαράστασης και ταξινόμησηςσε σχέση με το έργο της αυτοματοποιημένης ταξινόμησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, και 2) στην επινόηση ενός μεθοδολογικού πλαισίου ώστε οι προτεινόμενες μέθοδοι να μπορούν: α) να αξιολογηθούν με πειράματα και να δοκιμαστούν/επικυρωθούν με μελέτες χρηστών, β) να υποστηρίξουν εργασίες ανάκτησης ευρεσιτεχνιών και γ) να προσαρμοστούν και να μεταφερθούν σε άλλα προβλήματα ταξινόμησης κειμένου, όπως η αυτόματη ανίχνευση του είδους του κειμένου, η ανάλυση συναισθήματος, και η ανίχνευση ψευδών ειδήσεων.
Λέξεις κλειδιά
Ταξινόμηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, πολυεπίπεδη ταξινόμηση, τεχνικές ταξινόμησης μηχανικής μάθησης, τεχνικές ταξινόμησης βαθιάς μάθησης, τεχνικές αναπαράστασης δεδομένων, ανάπτυξη πρωτοτύπων, δυνατότητα μεταφοράς, γενικευσιμότητα