Δημιουργία Ερευνητικής και Εθελοντικής Ομάδας σχετικά με τη Δημόσια Ασφάλεια και τις Έκτακτες Καταστάσεις

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου μας αποτυπώνει σε μία φράση τα πάντα “Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, έχει βυθίσει την ελληνική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα σε βαθύτατο πένθος“. Δυστυχώς το ίδιο έχει συμβεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας με μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ενδεικτικά οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και στην Ηλεία, τα ναυτικά ατυχήματα που οδήγησαν στην απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και ο περσινός αποκλεισμός εκατοντάδων οδηγών στην Αττική Οδό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να αποσοβήσει φυσικές/ανθρωπογενείς καταστροφές και να δώσει αποτελεσματικές/σωτήριες λύσεις για την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

 

Το Τμήμα μας συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό σχετικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων όπως:

– IEEE Public Safety Initiative με συμμετοχή στα “Communications and Networking Committee” και “Standards Committee” (https://publicsafety.ieee.org/)

– IEEE Future Directions Committee Public Safety Technology Task Force με συμμετοχή στο White Paper “Public Safety Technology Gaps and Opportunities”

– IEEE International Conference on Communications (ICC 2022) με την ερευνητική εργασία “Fire-Fighting Drones: A Use Case for Tactile Internet” του μεταπτυχιακού φοιτητή μας Παύλου Κωστούλα

– 4th IEEE 5G Workshop on First Responder and Tactical Networks (2021) με την ομιλία “Communication Technologies to Fight Forest Fires”

 

Σχετικές προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες που έχουν εκπονηθεί πρόσφατα περιλαμβάνουν τις παρακάτω:

– Χρήση Drones για Πυρόσβεση: Μια Μελέτη Περίπτωσης του Tactile Internet (Παύλος Κωστούλας)

– Μια ΙοΤ εφαρμογή για σενάρια διάσωσης από φυσικές καταστροφές (Δημήτρης Καμπάς)

– Μελέτη των τεχνολογιών επικοινωνίας για πρόληψη και αντιμετώπιση ανθρωπογενών καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (Αλέξανδρος Γιαννόπουλος)

– Μελέτη των Τεχνολογιών Επικοινωνίας για πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (Χρήστος Ηλιόπουλος)

– Μελέτη και σχεδίαση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών (Ιωσήφ Κοέν)

 

Επιπλέον, το Σάββατο 4 Μαρτίου και ώρα 10:30 οι Αλέξανδρος Καρυπίδης και Δημήτρης Ντέντας, φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ευφυείς Τεχνολογίες Διαδικτύου” του Τμήματος μας θα παρουσιάσουν τη μεταπτυχιακή διπλωματική τους εργασία με τίτλο “Μελέτη των τεχνολογιών επικοινωνίας για περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων και δικτύων δημόσιας ασφάλειας”. Σας περιμένουμε!

 

———–

Το Communications and Internet of Things (CIoT) Research Group του Τμήματος μας και το IEEE Student Branch (International Hellenic University – Thessaloniki) αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία δημιουργίας “Ερευνητικής και Εθελοντικής Ομάδας σχετικά με τη Δημόσια Ασφάλεια και τις Έκτακτες Καταστάσεις“. Στην Ομάδα καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, προπτυχιακοί/μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, απόφοιτοι καθώς και μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ και διδάσκοντες του Τμήματος μας.

 

Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου @13:00 (Αμφιθέατρο Ηλεκτρονικής) με σύντομη ομιλία και συζήτηση σχετικά με την προτεινόμενη δομή και χαρακτηριστικά της Ομάδας.

 

Σας (προσ)καλούμε Όλες και Όλους! Δεν πρέπει να παραμείνουμε απαθείς, τώρα είναι η ώρα για δράση!