Ανοικτή ενημερωτική επιστολή για την παραμονή του Τμήματος στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Σίνδου Θεσσαλονίκης

Στις 15-5-2022 ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/document_-_2022-05-15T134757.560.pdf. Με βάση αυτή την απόφαση το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (ΜΠΗΣ) παραμένει στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Σίνδου Θεσσαλονίκης με σταθερό τον αριθμό των εισακτέων του σε διακόσιους (200) φοιτητές, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για επάνοδο σε κλίμα ηρεμίας και συγκέντρωση στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο.

Συγχαίρουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας για τον δυναμικό αγώνα τους εναντίον της μετακίνησης του Τμήματός μας στις Σέρρες. Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν διαχρονικά και στήριξαν το Τμήμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο, δηλαδή τους περισσότερους από 6000 μέλη και υποστηρικτές και τα εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων που υπέγραψαν ηλεκτρονικά και τους δεκάδες τοπικούς φορείς για τα ψηφίσματα και τις επιστολές υποστήριξης. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύονται στην πράξη οι ισχυροί δεσμοί συνεργασίας του Τμήματος ΜΠΗΣ με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής και ενισχύουν το γεγονός ότι η έδρα του τμήματος στη Σίνδο Θεσσαλονίκης αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του και βασικό συστατικό της οντότητάς του.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αιφνιδιαστική πρόταση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής για μετακίνησή και συγχώνευση του Τμήματός μας με άλλο τμήμα στις Σέρρες, δεν ήταν μόνο άδικη και εκτός κάθε ακαδημαϊκής λογικής, αλλά ήρθε και σε αντίθετη με το περί του κοινού δικαίου αίσθημα όπως αποδείχθηκε από την αμέριστη συμπαράσταση που είχαμε από όλους τους παραπάνω φορείς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Καλούμε τον Πρόεδρο και όσα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Προέδρου, να επισκεφτούν για πρώτη φορά το Τμήμα ΜΠΗΣ ώστε να διαπιστώσουν το σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο που συντελείται και να κατανοήσουν ότι η λειτουργία του Τμήματος μας είναι συνυφασμένη με το φυσικό του χώρο, στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Σίνδου Θεσσαλονίκης. Ελπίζουμε ότι μετά την επιτόπια επίσκεψη τους, θα εναρμονίσουν την άποψή τους με όσα η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΔΙΠΑΕ αναφέρει για το Τμήμα (Φεβρουάριος 2022, αρ. συν. ΜΟΔΙΠ 3/2022): “Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ), μέχρι σήμερα, αξιολογείται θετικά από την ΜΟΔΙΠ καθώς φαίνεται να λειτουργεί με τρόπο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των φοιτητών, στη διαμόρφωση αξιόλογου μαθησιακού περιβάλλοντος, στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών … Η έδρα του τμήματος στη Θεσσαλονίκη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με συναφή τμήματα της επαρχίας σε ότι αφορά την επιλογή των υποψηφίων. Επίσης, οι ισχυροί δεσμοί συνεργασίας των τμημάτων από τα οποία προέρχεται, με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και παραγωγικούς (ΚΠΠ) φορείς της περιοχής είναι ένα θετικό στοιχείο που το νέο τμήμα οφείλει να διατηρήσει και να ενισχύσει.

Τέλος επαναλαμβάνουμε τη βεβαιότητά μας ότι η αξιοκρατική αξιολόγηση του Τμήματος, θα επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα παραμονής του στη Σίνδο Θεσσαλονίκης καθώς και την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσής του με τον απαραίτητο επανακαθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του και την υπαγωγή του ΠΠΣ σε Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου, ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί με επιτυχία το όραμα της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας. Ζητούμε τη ρητή δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα κατάργησης, μετακίνησης ή συγχώνευσης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος                                                                                  Πέμπτη 19 Μαΐου, 2022

Δείτε επίσης: Προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με το θέμα