Ημερίδα “Open Data Day ”- 8 Μαρτίου 2024 (ΔΙΠΑΕ Σίνδος)

Ημερίδα

Open Data Day 2024

Παρασκευή 8 Μαρτίου, 10:30 π.μ.

To Open Knowledge Foundation Greece διοργανώνει την ημερίδα «Open Data Day 2024» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 10:00 π.μ, στο Αμφιθέατρο Η’ στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων στην Θεσσαλονίκη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.

Η Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Day – ODD) είναι μια ετήσια γιορτή των ανοικτών δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Ομάδες από κάθε χώρα δημιουργούν τοπικά γεγονότα την ημέρα αυτή, όπου θα χρησιμοποιήσουν ανοικτά δεδομένα στις κοινότητές τους. Η Open Data Day ηγείται από τον Διεθνή Οργανισμό Ανοικτής Γνώσης (OKFN-International).

Για το 2024, η θεματική εστίαση είναι: “Ανοικτά Δεδομένα για τη Προώθηση των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης (SDGs)”. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής, στην ημερίδα θα συμμετέχουν ειδικοί από σημαντικούς φορείς και εταιρείες: η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, η εταιρεία Abovo ICT, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (ΑΠΘ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ιατρική Σχολή (ΑΠΘ), τα European Living Labs, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας, το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν πως τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν έναν κύριο παίκτη που βοηθά στην επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ στον τομέα τους.

Φέτος στην εκδήλωση μας καλεσμένος ως Keynote Speaker είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Δρ. Αθανάσιος Θανόπουλος και ο τίτλος της εισήγησης του είναι: «Οι ευρωπαϊκές επίσημες στατιστικές στο σταυροδρόμι των ανοιχτών δεδομένων. Προκλήσεις, περιορισμοί και πρακτικές».

Την ημερίδα θα χαιρετήσουν ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Καθ. Σταμάτιος Αγγελόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών, Καθ. Δημήτρης Παπακώστας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Καθ. Στάθης Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας – Επικ. Καθηγητής Χαράλαμπος Μπράτσας, ο Scientific Coordinator του Έργου UPCAST Αν. Καθηγητης Γιώργος Κωνσταντινίδης και η CEO Open Knowledge Foundation International Renata Avila.

Μπορείτε να εγγραφείτε για την εκδήλωση εδώ.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής! Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

Χαράλαμπος Μπράτσας, τηλ 6974-317051, cbratsas@iee.ihu.gr

Ανθή Μπάλιου, τηλ 6947-435100, anthi@uom.edu.gr


Συνημμένα: